Gralles i Tabals

Gralles i tabals, tabals i gralles és sinònim de cultura popular i és la fòrmula escollida per acompanyar i fer ballar els gegants d'Arenys.

 

En el seus inicis es va crear un sistema de formació que donava continuïtat en quan a gralles, ja que els membres que ja tenien coneixements d'aquest instrument i coneixien les cançons tradicionals exercien de professors ensenyant als nous membres i als més petits. Aquest sistema d'iniciació i aprenentatge de les cançons més tradicionals es va dur a terme durant els primers 20 anys.

 

En motiu del 60è aniversari d’en Tallaferro i na Flor d’Alba es va presentar un nou projecte que suposava un gran repte per músics i balladors: el ball dels 60 anys que posteriorment ha esdevingut en el ball dels gegants d’Arenys. Aquest il·lusionant projecte, on Pol Ducable va composar la cançó del ball i s’engrescà a ensenyar la partitura als nostres músics ens va fer modificar i donar un pas endavant en la nostra escola de música. En Pol es va engrescar tant amb el projecte que el següent pas va ser entrar a formar part de la colla i ser el professor de l’escola de música, ensenyant i aportant noves cançons al repertori de les nostres cercaviles.

 

En aquest nou capítol es van assentar les bases del model actual, treballant amb dos grups clars: un d’iniciació pels nous membres i els més petits i un de perfeccionament i tecnificació pels més adults i experimentats (amb el model antic, adquirien el rol de professors). Des de setembre del 2016, Laia Contreras és la professora de gralla i ha ajudat a fer aquest últim gran salt qualitatiu de la nostra escola de gralles.

 

El curs de l'escola de gralles va des d'octubre fins a tocar de Sant Zenón. Es realitzen una o dues classes mensuals que tenen lloc els dissabtes per la tarda a l'Escola de Música qui, molt amablement, ens cedeix les seves aules per poder assajar.

 

En quan als tabals, els últims anys s’ha mantingut la majoria de membres dins la colla que ja feia temps s’encarregaven d’aquesta secció. Tanmateix, el 2018 va arribar el moment d'incorporar nous membres i és per això que es va engegar l'escola d'iniciació al tabal. Aquesta escola d'iniciació al tabal va constar d'un intensiu de vàries sessions per aquest nous tabalers arribin a Sant Zenon i posteriorment alguna sessió més al llarg de l'estiu per preparar les sortides.

 

Un cop passat l'estiu es dóna inici al nou curs musical. En el Curs 2018-2019 per als nostres músics va des del mes d'octubre fins a tocar de Festa Major. La novetat d'aquest curs 2018-2019 és que ja s'incorporarà un curs complet per a tabals seguint el model ja existent de les gralles, explicat anteriorment.

 

No hi ha límit d'incorporació, si més no, per tocar la gralla els petits/tes comencen a partir dels 8 o 10 anys, ja que la formació dels pulmons en aquesta edat és una mica delicada i no se'ls pot forçar. 

 

Vols ser tu un d’aquests nous tabalers o incorporar-te a l'equip de gralles? No dubtis, visita l’apartat Vull ser geganter! i apunta’t a la colla.

 

Els únics requisits que necessites són les ganes d'aprendre a tocar la gralla o el tabal i de passar-t'ho bé!